Na meti pobožnog izluđivanja (spiritual gaslighting)

Autor Tihomir Kukolja

Izgleda da za sada ne postoji prikladan hrvatski prijevod izraza “gaslighting” (engleski). Najbliži izraz koji opisuje ideju ove engleske kovanice je izluđivanje, ili ubijanje zdravog razuma. Za potrebe daljenjeg razvoja mog razmišljanja koristit ću ponajviše riječ izluđivanje, a progovorit ću o problemu pobožnog izluđivanja (spiritual gaslighting).

U ovo vrijeme pandemije pobožno izluđivanje, ili pobožno razbijanje zdravoga razuma prisutno je u većoj ili manjoj mjeri posvuda gdje se susreću ljudi vjere, bez obzira na denominacijsku pripadnost, a doživljavamo je u obliku izrazito pobožnog trolanja ili masovnog elektronskog napastovanja vjernih (spamming). Širi se velikom brzinom društvenim mrežama, ponajviše zahvaljujući popularnosti i pristupačnosti Facebooka i raznih drušvenih komunikacijskih aplikacija. 

Operativci duhovnog izluđivanja su osobe koje se nisu u stanju sučeliti sa izazovima sadašnje krize (primjerice s pandemijom i njezinim posljedicama), ili ne žele prihvatiti očite činjenica (poput činjenice da iako nisu savršena cjepiva ipak spašavaju milijune života), ali koji itekako žele kontrolirati razgovor na društvenim mrežama olakim razbacivanjem besmislenih pobožnih klišea, fraza, navoda ili izjava koje iako zvuče jako produhovljeno predstavljaju neprimjeran, neozbiljan, neodgovoran, plitak, čak praznovjeran odgovor na situaciju izazovanu pandemijom. A cilj im je dovesti u pitanje vašu obraćenost i sposobnost prosuđivanja ukoliko se ne slažete s njihovim suludim pogledima.

Evo nekoliko primjera pobožnog izluđivanja:  “Mi trebamo propovijedati evanđelje, a ne cijepljenje; ili “Molim se za vas da se obratite;” ili “Ako se cijepite to znači da ne vjerujete Bogu”; ili “Izaberite hoćete li slijediti Sotonu ili Boga?” Ili “Ako se cijepite vi ste duhovno označeni, izrešetani”. A najpobožnije izluđivanje zdrave pameti (spiritual gaslighting) izgleda otprilike ovako: “Nisam antivakser, ali ne mogu razumjeti tu podjelu crkve na cijepljene i necijepljene. Prestanite stvarati podjele među braćom i sestrama. Budimo jedno i poštujmo slobodu, pa nek se cijepi tko hoće.” 

Ovakve poruke upućene s brojnih službenih i neslužebnih propovjedanica na Balkanu, našem i svjetskom, postala su redovita pojava. Iako pozivi na jedinstvo cijepljenih i necijepljenih zvuče jako duhovno, oni u stvari poručuju sljedeće: sve dok su duhovni antivakseri pravili galamu, međusobno se hrabrili, duhovno bodrili i masovno na sve strane slali svoje omiljene teorije, a posebice svoje omiljene eshatološke zablude, bio je mir u kući jer se nitko nije usudio prozboriti suprotno. No u onom trenutku kad su se pojavili neki koji pozivaju na posvećeni zdravi razum, i počeli prozivati gluposti njihovim pravim imenima, uznemirli su se duhovi. I tada su se počeli dizati glasovi poziva na jedinstvo: ne na jedinstvo oko istine o sadašanjoj situaciji i zdravorazumski pristup panedmiji, već jednistvo po kojemu zdrav razum treba ušutjeti i ustupiti propovjedaonicu onima koji u ime jedinstva izjednačavaju istinu i glupost, život i smrt.

No ovoj priči ovdje nije kraj. Primjerice, kada posjetite njihove aktivnosti na Facebooku, tada brzo shvatite da su većina pobožnih izluđivaća pameti (spiritual gaslighters), od kako je pandemija preplavila svijet, preko noći postali društveno svjesni aktivisti. Do jučer ih naime nije bilo briga o društvenom zdravlju svijeta, niti njihovih država. No oni su se iznenada probudili, i sada smatraju svojom svetom dužnošću da ne prihvate nikakve mjere, i stubokom su predani užurbanom promicanju najnevjerojatnijih zavjera, iskrivljenih teologija i najbizarnijih laži o pandemiji. A neki među njima sada zagovaraju i radikalnije mjere: oni su duhom i tijelom uz prosvjednike u Europi, Australiji i Americi u potpori obaranju “nedemokratskih režima” koji im eto “nameću diktaturu,” jer od njih se traži da se odgovorno ponesu prema društvenoj zajednici u ovim danima napredovanja korone. 

Naime, ne mogu se oni nikako složiti da njihove države postanu diktaturske ispostave Zvijeri iz Otkrivenja. I u to ime neki pak posežu za lažnim potvrdama o cijepljenju, ili napastuju svoje pastore da im izdaju potvrde o prigovoru savjesti (kao eto oni to čine iz vjerskih razloga) – sve kako bi ostali vjerni svojim duhovnim načelima i njihovoj “istini”.  I onda tako zaneseni nama koji smo “neobraćeni” i “na drugoj strani” šalju dnevne obroke video materijala najbizarnijih sadržaja s ozbiljnim upozorrenjima poput, “Pogledajte prije nego što to sotonisti skinu s Interneta”.

Djelatnike pobožnog izluđivanja je nemoguće izbjeći. Gotovo svakodnevno me iznenadi poneki novi stari prijatelj, za kojega sam do jučer smatrao da mu je zdravo rasuđivanje bila jaka strana, zbog koga uzdahnem – “pa zar i ti?” Ima ih u izobilju u Hrvatskoj, Srbiji, Sloveniji, Rumunjskoj, Njemačkoj, Engleskoj, Americi, Australiji, Africi, posvuda, da ne nabrajam. Gledanost video uradaka njihovih populističkih heroja, evangelizatora, duhovnih revolucionara dosegne na desetine tisuća dok si okom trepnuo. Toliko su gladni “prave” duhovne hrane pa posežu za uzbudljivim isprovaljivanim izvorima. A crkvene uprave, osim časnih iznimaka, ne žele se zamjeriti narodu pa se tješe da je riječ o tek neznatnoj i bezazlenoj manjini, i prolaznoj nelagodi koja će sama nekako doći na svoje mjesto.

I ja sam još prije dva mjeseca mislio da jer riječ o tek neznatnoj ali bučnoj manjini.  Sada vjerujem da smo mi “drugi”, mi “neobraćeni” u manjini. Iskreno se bojim za opstanak nekih vjerskih zajednica u njihovim dosadašnjim opsezima i sastavima. Što će ostati od njihovog zajedništva kad se pandemijska i izluđivačka prašina slegne?

No vratimo se našoj osnovnoj temi i zaključimo. Pobožno izluđivanje (pobožno izvođenje iz pameti, spiritual gaslighting) događa se tada kada jedna ili više osoba daju sve od sebe kako bi duhovno manipulirale drugom osobom ili osobama, kako bi doveli u pitanje njihov zdrav razum,  prosuđivanje i vjernost Bogu. 

Spektar pobožnog izluđivanja ne završava s nabožnim antivakserima, i njihovom pridonosu općem ludilu u kojemu svijet grca u ovom trenutku. Ipak, u ovome trenutku antivaksersko pobožno izluđivanje doživljava svoj najveći uspjeh, u omjerima da možemo govoriti o fenomenu preoblikovanja dijela kršćanskih zajednica u novi kult, ili kultove, iliti sekte. Jer dok čuvari crkvenih administracija u ime jedinstva vjernih grčevito čuvaju status quo vukovi razaraju i nepovratno razvlače stado. A ova pandemija im je došla kao naručena.

Ova moja analiza fenomena pobožnog zaluđivanja nikako nije osuda zdravog dijela kršćanstva koje se ne da uvući u vrtlog zavjera i suludih teorija. 

Autor: Tihomir Kukolja

Tihomir Kukolja, born in Pozega, Croatia. Studied, lived and worked in Yugoslavia, Croatia, United Kingdom, Australia and the US. Educated in theology, communications, and radio journalism. Worked as a church pastor, media professional, radio producer and presenter, journalist, religious liberty activist, and reconciliation and leadership development activist. Lives in Houston TX, USA. Until recently served as the Executive Director, Forum for Leadership and Reconciliation (Forum), and Director of Renewing Our Minds (ROM) initiative. Loves photography, blogging and social media.

Komentiraj